BİR GÜNLÜK YEVMİYE 119 TL

15.07.2021 - 09:57
Düzce?de çalışacak mevsimlik tarım işçileri için günlük çalışma ücreti belirlendi. İşçilere 119,23 TL altında ücret verilemeyecek. Ayrıca çocuk işçi çalıştıran tarla sahiplerine cezai işlem uygulanacak.
Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma Ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi İzleme Kurulu toplandı. Toplantıda Düzce?ye gelen mevsimlik işçiler ile ailelerinin yaşadıkları sorunların giderilmesine yönelik alınacak tedbirler masaya yatırıldı.
Toplantıda alınan kararlar doğrultusunda İl Özel İdaresi tarafından Kaynaşlı Üçköprü köyünde mevsimlik tarım işçileri için oluşturulan geçici yerleşim alanı 2021 yılında da kullanılacak. Alanın su, elektrik ve diğer maddi ihtiyaçları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca aktarılan ödenekten karşılanacak. Alan belirli aralıklarla her türlü haşerelere karşı ilaçlanacak. İl Özel İdaresi atıkların uzaklaştırılması, temiz içme ve kullanma suyu temini, Covid-19 ile mücadele kapsamında yapılması gereken dezenfekte işlemlerini de üstlenecek.
Tüm Belediyelerce gerekli kontroller titizlikle yapılarak, gezici mevsimlik tarım işçilerinin otobüs terminali, park ve bahçelerde gelişi güzel konaklama ve bekleme yapmalarına fırsat verilmeyecek. Gruplar toplanma alanlarına yönlendirilecek. İl genelinde izin verilen alanlar dışında (yol kenarı, boş araziler vb) çadır, konteynır kurulmasına izin verilmeyecek. Çadır kurulan alanlarda 1 Temmuz itibari ile geçerli normalleşme kurallarına uygun tedbirler alınacak.Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü kamp alanındaki çocuklar için planlamalar yapacak.
Mevsimlik tarım işlerinde çalışacak kişilere cinsiyet ayrımı yapılmaksızın 4857 sayılı İş Kanunu?nun 63 üncü maddesinde belirtilen sürelerde çalışma yapması durumunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 2021 yılı için belirlenen günlük brüt asgari ücretin (119,23 TL) altında ücret verilemeyecek.
İl Emniyet Müdürlüğü ile İl Jandarma Alay Komutanlığı tarafından; Mevsimlik gezici tarım işçilerinin ve ailelerinin çalışma alanlarına nakillerinin 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve 4925 Sayılı Karayolları Taşıma Kanunu hükümlerine göre uygun araçlarla yapılması takip edilecek. Bu konuda gerekli denetim ve kontroller yapılacak. 1774 Sayılı Kimlik Bildirim Kanunu çerçevesinde Muhtarlıklar tarafından bildirilen işçilerin kimlik kontrolleri gerçekleştirilecek.
Fındık harman makinesi (patoz) ile fındık çekim işinin yol kenarı ve yol üzerinde yapılmasına, tehlike oluşturduğu gerekçesi ile izin verilmeyecek.
İşverenler tarafından fındık harman makinasında (patoz) tecrübesiz ve bilgisiz kişilerin çalıştırılmamasına, iş sağlığı ve güvenliği konusunda gerekli tedbirlerin alınmasına, meskûn mahalde gece 24:00 ile sabah 07:00 saatleri arasında fındık harman makinası (patoz) çalıştırılmamasına özen gösterilecek.
İşverenlerce Covid-19 salgınına karşı gerekli tedbirlerin alması, maske, dezenfektan gibi malzemelerin temin edilmesi, içeriği Sağlık Bakanlığınca hazırlanan Covid-19 ile ilgili afiş, broşür ve bilgilendirici belgelerin herkesin görebileceği uygun yerlere asılması sağlanacak.
Çevre kirliliği ve orman yangınlarının önlenmesi açısından fındık cürufunun (patoz artığının) yakılmayarak gübre ya da geri dönüşüm metaryeli olarak değerlendirilmesi teşvik edilecek.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Milli Eğitim Bakanlığınca yayımlanan 2016/5 sayılı Mevsimlik Tarım İşçileri ile Göçer ve Yarı Göçer Ailelerin Çocuklarının Eğitime Erişimi genelgesinin başta İl Milli Eğitim Müdürlüğü olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarca aynen uygulanarak titizlikle takip edilecek. Telafide bende varım programı kapsamında yürütülecek çalışmalara bu çocuklar da dâhil edilecek.
İl Sağlık Müdürlüğü tarafından; Covid-19 salgınına karşı gerekli bilgilendirme yapılacak. Mevsimlik Tarım İşçilerinin ve ailelerinin kanser taramaları ile bulaşıcı ve salgın hastalıklara karşı düzenli sağlık taramaları ve aşıları uygulanacak. Gebe kadın, bebek ve çocukların takibi yapılacak. Üreme ve kadın sağlığı, çevre sağlığı, sağlık okuryazarlığı gibi faaliyetler periyodik olarak yürütülecek. Gerektiğinde mobil sağlık ekipleri oluşturulacak.
İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında kamp alanlarında aşılama yapılacak.
Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından Sosyal Hizmetlerin verilmesi maksadıyla kamp alanları ziyaret edilecek. Çocuk işçiliğinin yasak olduğu hususunda aileler bilgilendirilecek.
İl Müftülüğü tarafından mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin inanç ile ibadet ihtiyaçları karşılanacak.
İl ve İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından, Sosyal hizmetler kapsamında engelli, yaşlı ve muhtaç olan ailelere mevzuat dâhilinde yardım yapılacak.
Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü mevsimlik tarım işçilerinin sosyal güvenlik kapsamı altına alınması hususunda bilgilendirme çalışmaları yürütecek.
Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından belgesi olmayan veya belgesi olupta tarla sahibi ile sözleşme imzalamadan iş alan aracılar hakkında mevzuat hükümleri gereğince yasal işlem başlatılacak.
İl ve İlçelerdeki Muhtarlar bulaşıcı hastalık ve şüpheli vakaların görülmesi halinde vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşları ile iletişime geçecek.
2020 yılında uygulanmak üzere, ?Yığılca İlçesi Mevsimlik Tarım işçilerinin ve İşçi Çocuklarının Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi ve Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesi Projesi? ile uygun bulunan 1 Milyon TL ödenek kullanılarak en kısa sürede söz konusu proje alanı tamamlanacak. Takibi İl Özel İdaresi ve Yığılca Kaymakamlığı tarafından yapılacak.
Çok Okunanlar
Gündem / 17.03.2023
SOSYAL MEDYA HESABINDAN AÇIKLADI
Gündem / 18.03.2023
TÜM PARTİLERE EŞİT OLACAK
Gündem / 25.03.2023
KAYIP İHBARI VERİLDİ ÖLÜ BULUNDU
Gündem / 20.03.2023
ACIMADI KARDEŞİNİ VURDU: 1 ÖLÜ
Düzce Belediyesi / 29.03.2023
GENCEBAY DÜZCE'DE ORUÇ AÇACAK
Gündem / 20.03.2023
Yorum Yap