- 29.12.2022 11:50
Hayatınızı güzelleştirecek yavrunuzu buldunuz ve sahiplenmeye karar verdiniz. Eve döndüğünüz andan itibaren emin olun hayatınız artık eskisi gibi olmayacak! Kocaman bir sevgi seline ek olarak çeşitli sorumluluklar da sizi bekliyor olacak.
Yavru köpekler söz konusu olduğunda onların beslenmesi ve sağlıklı gelişimlerinin sürdürülmesi kadar önemli bir diğer konu da eğitimleridir.eğitim süreçlerinin konforunu artıracak seçimler yapabilirsiniz. Bu yazımızda "yavru köpek eğitimi nasıl verilir?" sorusunun yanıtlarını keşfetmenizi sağlayacak öneriler bulabilirsiniz.
Yavru köpekler genel olarak 2-3 aylık olduklarında annelerinden ayrılırlar. Bu süreç sanıldığının aksine eğitim verilmemesi gereken bir dönem değildir. Yavru köpeklerin eğitimine eve geldiği ilk andan itibaren başlanmalıdır. Uzun yıllar sürecek bir dostluğun ilk atımlarının atıldığı evrede sınırlarını bilmesi sağlanmalıdır. Böylece hem liderini tanıyabilir hem de daha dengeli bir psikolojiye sahip olabilir. Yavru köpek eğitimi kapsamında yavrulara basit komutlar öğretilebilir, yavru köpek tuvalet eğitimi verilebilir ama en önemli şey onların sosyalleştirilmesi ve belirli davranışları benimsemelerinin sağlanmasıdır. Sosyalleştirilmeleri Çok Önemli
Yavru köpeğiniz olduğunda ona öğretecek ve onu alıştıracak birçok şey vardır. Hızla büyüdüğü dönemlerde eğitimleri söz konusu olduğunda öncelik her zaman sosyalleştirme olmalıdır. Karma aşıları bitip güvenle dışarı çıkabildiği andan itibaren mümkün olduğunca farklı yerlere gitmesi, farklı kişilerle tanışması, farklı hayvanlarla buluşması, farklı zeminlerle temas etmesi ve farklı seslere maruz kalması gerekir. Böylece dış dünya ile ilgili farkındalığı artar ve sosyal bir köpek olarak yetişmeye başlar. Üstelik beyin gelişimi için de maruz kaldığı çeşitlilik büyük bir avantaj sunacaktır.
Isırmayı Önleyin
Yavruluk döneminde onlara öğretilmesi gereken en önemli şeylerden biri de ısırma şiddetlerinin ayarlanmasıdır. Anneleriyle birlikte yaşarlarken ve muhtemelen kardeşleri ile oyun oynarlarken birbirlerini ısırdıkları için yeni evlerine taşındıklarında bu alışkanlıkların sürmesi normaldir. Fakat bir sınırı olmalıdır. Sizinle oyun oynarken ağrıya ya da acıya neden olacak şiddetle ısırmalar söz konusuysa bu davranışı engellemelisiniz. O esnada oyunu bırakmalı ve ona olan ilginizi kesmelisiniz. Isırmamayı öğrenmedikleri takdirde gerek oyun esnasında gerek onları rahatsız eden herhangi bir durumda ısırma davranışı sergileyebilirler. Bu durum hem sizin hem de onun için ne sağlıklı ne güvenlidir. Isırma davranışını kontrol etmek ve doğru yönlendirebilmek için ısırabileceği ve kemirebileceği köpek oyuncaklarından yardım alabilirsiniz. Böylece evinizi ve eşyalarınızı da daha kolay bir şekilde güvene alabilirsiniz.Temel Komutları Öğretin
Sosyalleşme esnasında temel komutları öğrenmelerini sağlayacak kısa ve eğlenceli eğitim seansları düzenleyebilirsiniz. Otur, kalk, bekle ve bırak gibi konfor sunan komutlar yavrunuzun kontrol edilebilmesini sağlamanın yanı sıra toplum içerisinde istenmeyen olayların yaşanmasını da engelleyecektir. Fakat eğitim süresini dikkatle ayarlamalısınız. Köpekler dikkatleri hızla dağılan canlılardır. Onlara saatler boyunca bir şey öğretmeye çalışmanız boşa zaman kaybı olacak, üstelik yavrunuzun eğitime direnç göstermesine neden olacaktır. 5-10 dakikalık, pozitif bir yaklaşımla sunulan eğitimler en iyi sonucu almanızı kolaylaştırır. Eğitimlere başlamadan önce enerjisini atması için uygun ortam yaratarak ilgisini çekmek için önemli bir avantaj elde edebilirsiniz.
Yorum Yap