Bist■.■■
Gr. Altın■.■■
Dolar■.■■
Euro■.■■

YOK OLAN MİLLİ SERVETTİR

  • 11.03.2023 10:05

Bugün ki yazımda  geri dönüşü olmayan bir yola  gireceğimize değinmek istiyorum. Sınırlı kaynaklar var ama dünya nüfusu her gün katlanarak artıyor. Daha fazla üretim daha fazla maliyet demektir. Daha fazla ağaç kesiliyor ve her şey çöpe gidiyor. Geri dönüşüm olmayan bir yerde her şey çöp olur gider.  Burada isim çok önemli, çöp mü? Yoksa geri dönüşüm mü? Adını ne koyarsak bizim için odur. Kağıt, karton, plastik, cam, alüminyum, demir vesaire işte...

1 ton atık kağıt ve karton için 17 ağacın kesildiğini biliyor muydunuz?  17 ağacın kaç yılda yetiştiğini hiç merak ettiniz mi? Bir ağaç yılda kaç litre suyu filtre ederek temizliyor. Yılda kaç metreküp havayı temizliyor. Temiz su, temiz hava olmasa hayatın ne kadar zor olacağını unutmayın. Topluma geri dönüşümün önemi bir an önce anlatılmalı ve hayata geçirilmelidir.

UNUTMAYIN Kİ !

Dünya’da 3 tirilyondan fazla ağaç bulunuyor. Yılda 15 milyar ağaç insanlar tarafından yok ediliyor. Kişi başına 422 ağaç düşüyor. Milli servete (atık kağıtlara) çöp diyemeyiz. Bilimsel bir araştırma bize durumun ciddiyetini aktarıyor. İşte o araştırma. ABD’deki Yale Üniversitesinden bilim insanları tarafından yapılan ve “Nature” dergisinde yayımlanan araştırmaya göre;  Dünya’da 3 tirilyondan fazla ağaç bulunuyor. Ağaç sayısı ilk uygarlığın ortaya çıkışından bu yana yarı yarıya azaldı. Yılda 15 milyar ağaç insanlar tarafından yok ediliyor. Tarım arazisi açma, kötü orman yönetimi, yangınlar gibi nedenlerle yok edildi ve edilmeye de devam ediliyor. İlk uygarlıkların 11 bin 700 yıl önce ortaya çıkmasından bu yana yeryüzündeki ağaç sayısı yüzde 46 oranında azaldı. Ormanlardaki azalmanın iklim ve insan sağlığı üzerinde ciddi etkileri olacağı uyarısında bulunmak istiyorum. Dünya’da 3,04 trilyon ağaç bulunuyor ve kişi başına 422 ağaç düşüyor...

Kendi ellerimizle çöpe attığımız atık kağıtları milli servetten, ağaçtan elde edilen  geri dönüşümü mümkün olan kıymetleri değerlendirmiyoruz. Bir ton kâğıt için 17 ağacın kaç yılda yetişmesi gerekiyor bilmiyorsunuz. Geri dönüşümle bu kadar beklemeye gerek yok. Ne zaman, nede maliyet olarak. Kesme yok, taşıma yok, binlerce kilometre gitmesine gerek kalmıyor.

EN ÖNEMLİSİ AĞAÇ KATLİAMI YAPILMIYOR. LÜTFEN KAĞITLARI ÇÖPE ATMAYIN. GERİ DÖNÜŞÜME VE ÜLKE EKONOMİSİNE  KAZANDIRIN.

Sizin duyarlı davranışınız ve toplumsal bilinçle milyarlarca dolar artıya geçecek TÜRKİYE...

Doğum günlerini gıda boyalı pastalar ile kutluyoruz. Doğum günlerinde neden yaşama bir yaşam daha katmıyoruz ?

Nemi yapabiliriz ?

Devlet ve belediyeler boş arazileri (hazine araziside olabilir) ayarlayıp herkes sevdiklerinin doğum günlerinde ağaç dikerse  en anlamı hediye olmaz mı?  Doğum gününde herkes bir ağaç dikerse Düzce ve ülkemiz mükemmel olur. 

AĞAÇ DİK ORMAN OLSUN. YAŞANACAK YURDUN OLSUN.

BÜYÜKLERİMİZ NE GÜZEL TAVSİYE EDERDİ

oğlum veya kızım, şu dünyada dikili bir ağacın olsun.!!!

Ağaç sevgisini hayata geçirelim!

Unutmayalım!  100 yıl yaşayan ağaçlar var.  Biz olmasak bile doğum günümüzde dikilen ağaç bizim olmadığımız dünyada oksijen vermeye devam edecek. Tüketim kültürünün esiri olmayın lütfen. Dedelerimiz ve nenelerimiz her fırsatta her yere ağaç dikerlerdi.  Siz neden her doğum gününüzde en azından bir ağaç  dikmiyorsunuz ?

Okullar da çevre koruma, ekoloji dersi ile geri dönüşümün önemi anlatılmalıdır. En fazla kağıt toplayan okullar belirlenir ve o okulun öğretmen ve öğrencileri ödüllendirilebilir. Çevreci öğrenci, çevreci gazeteci, çevreci anne, çevreci baba, çevreci esnaf, çevreci temizlik elamanı ve en önemlisi de;

ÇEVRECİ  VALİ,

ÇEVRECİ BELEDİYE BAŞKANI

ÇEVRECİ KAYMAKAM

ÇEVRECİ GARNİZON KOMUTANI

ÇEVRECİ İL MÜDÜRÜ olmak çok büyük bir kazanım olurdu.

BENCE BU İŞ ANNELER İLE HAYAT BULUR.

Geri dönüşüm konusunda bilinçli anneler evden çıkan atık kağıt, plastik, cam ve metal olarak ayrı poşetler içinde geri dönüşüme kazandırırsa milli servete katkıda bulunulacaktır. Talep etmeniz halinde Düzce Belediyesi geri dönüşüm poşetlerini size ücretsiz verebilir.

DÜNYAYI ANNELER KURTARABİLİR.

İşyerlerinde temizliğe bakan personel duyarlı olursa  çöpe giden geri dönüşüm atıkları korunabilir.

Ülkemizde büyük bir kuraklık yaşanıyor. Düzce’ ye yeteri kadar kar ve yağmur gelmedi. Ağaçları kesmeye devam edersek havada bulunan oksijen değerlerinin değişmesi ve hava kalitesinin bozulmasıyla başımıza ölü kuşlar ve taşlar düşecek. Uzaydan gelen gök taşları atmosferden aşağı inene kadar yanarak eriyor. Ağaçlar oksijen üretiyor.  Oksijen ise yanıcı özelliğinden dolayı oluşan sürtünme ile  uzaydan gelen  göktaşı ve meteorları eritiyor. Biz  sadece gök yüzünde hızlıca yok olan bir ışık görürüz buda ağaçların ürettiği  oksijenle olur. 1 yetişkin ağaç 250 kişinin nefes almakta olduğu oksijen ihtiyacını karşılıyor. Ağaçlar oksijenin yanı sıra suyu da filtre etmektedir. Her  ağaç  kirletmiş olduğumuz suyun 50 metre küpünü temizler. Her ağacın  kökleri yılda 30 bin litre suyu çeker ve böylece filitre etmiş olur.

Ağaca sadece odun olarak bakma...

AĞAÇ havayı ve suyu filtre ediyor. Bizim kirlettiğimiz suyu ve havayı temizliyor.  Bir ağacın yetişmesi yılları alır, kesilmesi birkaç dakika, yanması 2 saat sürer. Ormanları koruma ve ağaç dikme geleneğini bireysel ve toplumsal alanda bir an önce hayata geçirmeliyiz. Bir an önce geri dönüşüm  ile ağaçların kesilmesinin önüne geçmeliyiz.

GELECEĞİMİZ;

Ormanların korunmasında ve geliştirilmesinde saklıdır. Ormanları korumak geri dönüşüme bağlı. Çevreci bir  yaklaşım ve yönetim anlayışı gösterilmez ise  kirlenmiş bir hava, kirlenmiş su ile kendi sonumuzu hazırlarız.

Yaşanabilir bir dünya için Çevre Koruma Gönüllüsü olmanızı diliyorum.

Saygılarımla esen kalın.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzce Damla Gazetesi (www.duzcedamla.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.