- 13.01.2023 13:11
HAREKETE GEÇELİM !
Merhaba Değerli Düzceli,
Hareket etmek, hastalıklardan korunmada ve hastalıkları kolay atlatmada büyük bir unsurdur. Günümüzde teknolojinin ve kitle iletişim araçlarının gelişmesiyle hareket olanağımız oldukça azaldı. Hareketsiz bir toplum olmuşuz adeta. Böyle olunca da hastalıklar vücuda daha rahat yerleşip yayılıyor. Bulaşan hastalıklar daha zor atlatılıyor. Covid ve diğer hastalıkları atlatmada artık sık sık duyduğumuz, vücut direnci ve bağışıklık sisteminin güçlü olmasını da bu babda değerlendirmek lazım. Vücut direnci ve bağışıklık sistemi güçlü olanlar, Covid gibi diğer hastalıkları da rahat yeniyorlar. Şehirlerde, metropollerde hareketsiz yaşayanlar daha zor atlatıyorlar. Hareketsiz yaşayan genç kesimin bile hastalıkları çok ağır geçirdiğini, DÜZCE'nin kırsal kesimlerinde, orman köylerinde ve bazı ilçelerimizde 80 yaşını geçmiş vatandaşlarımızın hastalıkları kolay atlattığını görüyoruz. Ben bazı ilçelerimizde hiç tedavi olmadan Covid gibi hastalıkları kolay atlatan vatandaşlarımızın olduğunu biliyorum. Bunu fazla hareket etmelerine borçlu olduklarını düşünüyorum. Çünkü ilçede 80 yaşında olan insanlarımız eskiden genelde tarla, bağ, bahçe, hayvancılık işleriyle iştigal ettikleri için çok hareketli yaşarlardı ve doğal beslenirlerdi. O yüzden vücut dirençleri ve bağışıklık sitemleri güçlüdür. Vücutları hastalıklara karşı dirençli olduğu için bazı hastalıkları hissetmeden
KOLAYCA ATLATIYORLAR.
Sağlık Bakanlığı verilerine göre fiziksel hareketsizlik, dünyada ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır (dünya genelindeki ölümlerin % 6’sı). Hareketsizlik yüzünden her yıl 3,2 milyon insan hayatını kaybetmektedir. Yeterince hareketli olmayan insanlar, tüm nedenlere dayalı mortalite açısından %20 ile %30 arası daha yüksek risk altındadır. Düzenli fiziksel aktivite; yüksek tansiyon gibi kardiyovasküler hastalık, diyabet, depresyon, meme ve kolon kanseri riskini azaltmaktadır. Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık % 21-25’inin, diyabetin % 27’sinin ve iskemik kalp hastalığının % 30’unun ana nedeninin fiziksel aktivite yetersizliği olduğu tahmin edilmektedir. Fiziksel aktivite yetersizliği en çok yüksek gelirli ülkelerde görülmektedir. Fakat bazı orta gelirli ülkelerde de özellikle kadınlar arasında çok yüksek seviyeler görülmektedir.
Hepinizin malumu birçok hastalığa davetiye çıkaran obezitenin de asıl kaynağı hareketsizliktir. Fazla kilo ve obezite yüzünden her yıl en az 2,8 milyon kişi hayatını kaybetmektedir. Kalp hastalığı, felç ve diyabet riski, beden kütle indeksinin artmasına bağlı olarak giderek artmaktadır.
Epidemiyolojik çalışmalar; yaş, cinsiyet gibi demografik faktörlerle, eğitim düzeyi, medeni durum gibi sosyo kültürel faktörler yanında biyolojik faktörlerin ve beslenme alışkanlıklarının, sigara ve alkol tüketimi ile fiziksel aktivite azlığı gibi yaşam biçimi faktörlerinin de obeziteden kaynaklı olduğunu göstermektedir.
Bu yüzden Sağlık Bakanlığımızın yıllardır üzerinde durduğu “Her Gün 10 Bin Adım” düsturunu hayatımıza tatbik etmeye çalışmamız lazım. İllaki bir yürüyüş parkına gidip adımlarımızı sayarak bunu yapmamız gerekmez. Hareket halinde olalım; bilgisayar, tv, telefon, tablet başında tıkılıp kalmayalım. Özellikle hafta içi yürümeye ve spor yapmaya vaktimiz olmuyorsa, mutlaka hafta sonundan bir günü 1-2 saatlik tempolu uzun yürüyüşlere ayırıp, sağlığımız için hareket edelim.
ADIM ADIM SAĞLIK. HER ADIMDA SAĞLIK VAR.
Hareket edelim, sağlıklı kalalım. Sağlıklı yaşam hareket ile sağlanır.
Esen kalın.
Yorum Yap