- 29.07.2022 10:44
- (10)
Yüksek meblağlarla , yılların birikimini yada kıymetli emeğimizi tek bir noktada toplarken acaba doğru yatırım mı yapıyoruz?
Fiyat tek kriterimiz mi olmalıdır ?
Doğru aracı nasıl alacağız işte maddeler halinde kalemler hazırsa inceleyelim bakalım:)
1-Satın alacağınız araç bütçenize uygun mu?
Aracın satış fiyatına ek olarak hesaplamamız gereken bazı giderler de bulunuyor;
· Aracın motorlu taşıtlar vergisi (bandrol ödemesi) ne kadar?
· Ortalama yakıt tüketimi ne kadar ?
· Periyodik bakım / servis ücretleri ne kadar ?
· Yedek parça ücretleri ne kadar?
2-Aracın kilometresini mutlaka kontrol edin!!
Her alıcı düşük kilometrede olan aracı almak ister. Ancak , yüksek kilometredeki araçların değersiz olduğu algısına kapılmamalısınız. Burada önemli olan nokta , aracın tüm bakımlarının düzenli olarak yapılmış olması ve kilometre değerinin GERÇEK olmasıdır. Özellikle ikinci el otomobil ticaretinde yaşanan kilometre değeriyle oynama vakaları maalesef her gün onlarca insanın mağduriyetine yol açmaktadır.
3-Aracı hangi amaçla kullanacaksınız!?
Otomobil ihtiyacınızın hangi sebepten kaynaklandığına göre hareket etmeniz doğru sonuca ulaşmanızı sağlayacaktır. İş için , günlük kullanım , seyahat ,özel kullanım veya yatırım amaçlı kullanılacak araçların seçimi yapılırken beklentilere karar verilmelidir.
Dolayısıyla vites türü , aracın büyüklüğü , yaşı , bagaj hacmi , azami hızı , donanımı , rengi vb. özellikleri amaca göre değerlendirilmelidir.
4-Aracınızın hangi noktaları hasarlı?
Aracın sağlam ve kazasız olması şüphesiz hepimizin ilk tercihi olacaktır. Ancak hepimizin bu talebinin karşılanmasını beklemek gerçekçi olmayacaktır. Bundan dolayı beklentilere göre hareket etmek fayda sağlayacaktır. Aracın yürüyen aksam diye tabir edilen motor ve mekanik parçalarının durumu , başlıca kontrol edilmesi gereken noktalar olmalıdır. Şasi, podye , kapı direkleri , bagaj havuzu , kaput , tavan ve marşpiyeller ise aracın geçmişte kazaya karışıp karışmadığını anlamamızı sağlayan önemli noktalardır. Kaporta boya da değişen bulunması alıcının beklentisine göre tolere edilebilecek durumlardır.
5-Aracın ödenmemiş borcu bulunuyor mu?
Satın alınacak aracın trafik cezası , vergi borcu , ücretli yollardan geçiş borcu , otopark borcu vb. borçlarının mutlaka sorgulanması gereklidir. Aksi halde borçlardan ötürü noterlikte satış işlemi gerçekleşmeyeceği gibi noterlik sistemine düşmeyen borçlar alıcıya geçebilir.
6-Satıcıyı tanımaya çalışın?
Aracın neden satıldığını öğrenerek araç sahibini tanımaya başlayabilirsiniz. Şüpheli hareketler fark etmeniz durumunda mutlaka kuşkuyla yaklaşmaya devam edin. İkinci el araç ticaretinde her ihtimali göz önünde bulundurmalısınız.
7-Yedek anahtarı göz ardı etmeyin!
Özellikle ilk defa araç satın alanların göz ardı ettiği yedek anahtar oldukça önemli ve üstünde durulması gereken bir konudur. Satın alınan aracın yedek anahtarının bir başkasında olmasının güvenilir bir durum olmadığı apaçık ortadadır. Yeni anahtar yaptırmanın artı bi maliyet yaratacağı unutulmamalıdır.
Yorum Yap