- 2.02.2023 11:26
HAFTANIN KİTAP ÖNERİLERİ
CANİSTAN KİTAP AÇIKLAMASI
Ocağın üstündeki rafta yanan zeytinyağı kandilinin soluk ışığında ayak ucunda duran adamın yüzü yabancı gibi değildi ama kim olduğunu çıkaramadı. Başında yerleşik bir ağrı vardı. “Çeteler. Sonunda basıldık işte. Aptal gibi fırladım dışarı; tüfeği alıp beklemeliydim. ‘Bağa çıkmayalım bu yaz; her gün gider geliriz; geceleri köyde kalalım’ deyip durduydu Fatma. Dinlemedim…”
Yusuf Atılgan’ın tamamlamadan bıraktığı üçüncü romanı Canistan, ölümünden çok sonra, ilk kez 2000 yılında yayımlandı. Romanın coğrafyası yine Manisa; ama bu kez dönem farklı. Anadolu’nun işgal edildiği, direniş çetelerinin kurulduğu yıllar, anasını bırakıp köylere, çiftliklere çalışmaya giden çalışkan, işbilir köylü çocuğu Selim… Okuyunca göreceksiniz; üç bölümden oluşan bu kısa anlatı hiç de yarım kalmış değil. Son derece güçlü bir dil ve sağlam gözlemlerle dolu, tam bir “usta” eseri…
PALDIR KÜLDÜR KİTAP AÇIKLAMASI
‘Bahar aylarındayız. Akşamüstü.
Ölüm Adası Manhattan’daki Empire State Binası’nın lobisinin zemininde yanan ocağın dumanı, bir aylandız ağacı cengeline dönüşmüş olan 34. Sokak’ın üzerinde asılı.
Mavi gözlü, uzun çeneli, iki metre boyunda, yüz yaşında bir adam, vaktiyle taksi olan bir şeyin arka koltuğuna yerleşmiş, cengelin içindeki küçük bir açıklıkta oturuyor.
O adam benim.
Adım Dr. Wilbur Nergis-11 Swain.
Amerika Birleşik Devletleri’nin eski başkanıyım. En son Başkan, en uzun boylu Başkan, Beyaz Saray’da ikamet ederken boşanan tek Başkan, en hilkat garibesi Başkan.’
Yakın gelecek ABD.
Herkese bir göbek adı vererek ‘genişletilmiş yapay aileler’ ve ‘kardeşlik kastları’ oluşturulmuş. Çinlilerin yerçekimiyle oynaması yüzünden gündelik yaşam son derece çetrefilli.
Salgın hastalıklar ve enerji krizleri sonucunda ülke viran ve dünyanın geri kalanıyla ilişkisi kopmuş. New York ve Boston ve San Francisco limanları yeniden ormanlarla kaplanmış. Makineler çalışmıyor.
21. yüzyıl edebiyatının son ilham kaynağı Kurt Vonnegut daha önce Hacıyatmaz ismiyle yayınladığımız Paldır Küldür ile yeniden huzurlarınızda...
LADESÇİ KİTAP AÇIKLAMASI
Yaşamın kerteriz defterinden insanlık durumları…
Bir anlamda herkes karşısındakini kandırmaya çalışıyor. Sonuçta en önemli sorun, bir bakıma dürüstlük eksikliğidir. Cemil, çocukken lades oynamayı sever ve sadece kendisinin sevdiğini sanır. Ancak büyüdüğünde aslında herkes ladesçi olduğunu görür; herkes bir başkasını kandırmaya çalışmaktadır. Vergi mükellefi devleti kandırmaya çalışıyor. Dünyadaki güçlü devletler zayıfları, zayıflar ise kendi haklarını kandırmaya çalışıyor.
FIRIN SALDIRISI KİTAP AÇIKLAMASI
Haruki Murakami’den açlık ve suçun doğası üzerine tuhaf, gizemli ve yer yer komik bir suç öyküsü…
Karnımız açtı. Hayır, açlık demek yetmezdi buna. Sanki uzay boşluğunu yutmuştuk.
Nereden çıkmıştı bu açlık hissi? Elbette yiyeceğimizin olmamasından. Neden yiyeceğimiz yoktu? Çünkü yiyecek karşılığında verecek değerli bir şeyimiz yoktu. Neden değerli bir şeyimiz yoktu? Sanırım hayal gücümüzün eksikliğinden kaynaklanıyordu değerli bir şeyimizin olmaması. Hayır, değil, belki de karnımızın aç olmasının nedeni, doğrudan hayal gücü eksikliğimizdi.
Tanrı, Marx ve John Lennon, hepsi ölmüştü. Karnımız açtı ve bu yüzden suç işleyecektik. “Ben artık sapıtmak üzereyim” dedi arkadaşım. Durumumuzu azıcık sözcükle ancak bu kadar güzel anlatabilirdi.
HAFTANIN FİLMLERİNDEN SEÇMELER
PRESTİJ MESELESİ
3 Şubat 2023 / Dram
Yönetmen Mahsun Kırmızıgül
Oyuncular: Melisa Döngel, Şebnem Bozoklu, Aslıhan Güner
Prestij Meselesi, müzik yapımcısı Hilmi Topaloğlu’nun kurucusu olduğu Prestij Müzik döneminde yaşananları konu ediyor.
KULÜBEYE TIKLAT
3 Şubat 2023 / Korku, Gerilim
Yönetmen M. Night Shyamalan
Oyuncular: Jonathan Groff (II), Ben Aldridge, Dave Bautista
Ücra bir kulübede tatil yapan genç bir kız ve ailesinin hayatı, silahlı dört yabancı tarafından rehin alınmalarıyla bambaşka bir hal alır. Aileden, kıyametin önlenmesi için zorlu bir seçim yapması istenir. Dış dünya ile bağlantıları olmayana aile üyeleri, her şeylerini kaybetmeden önce zor bir karar vermek zorundadır.
CENNETTEN GELEN ÇOCUK
3 Şubat 2023 / Gerilim
Yönetmen Tarik Saleh
Oyuncular: Tawfeek Barhom, Fares Fares, Mohammad Bakri
Yaz tatilinden sonraki ilk gün, büyük imam Kahire’deki prestijli bir üniversitede öğrencilerinin önünde bayılır ve ölür. Bu durum, nüfuzun onun yerini alması için amansız bir savaşa başlamasına neden olur.
MUSALLAT 3
3 Şubat 2023 / Korku
Yönetmen Özgür Bakar
Oyuncular: Kurtuluş Şakirağaoğlu, Pelinsu Çiçeli, İbrahim Aslan
Burhan, on beş yıl önce yaşanan korkunç olayların ardından, cinlerin saldırısıyla oğlunu ve gelinini kaybeder. Oğlu ve geleninin ölümünün sorumlusu görülen Burhan, bu nedenle akıl hastanesine gönderilir. Ancak onun peşinde olan ateşten yaratılanlar, Burhan’ı akıl hastanesinde de rahat bırakmaz.
Yorum Yap