Bist■.■■
Gr. Altın■.■■
Dolar■.■■
Euro■.■■

UZMAN UYARDI AFETE HAZIR MIYIZ?

Afete hazırlık için evlerimizde riskleri azaltacak tedbirler almamız gerektiğini belirten Doç. Dr. Ufuk Sözcü, depremde sabitlenmemiş eşyaların yaralanmaları arttırdığını belirtiyor.

UZMAN UYARDI AFETE HAZIR MIYIZ?
11.11.2023 - 14:25
Güncelleme 11.11.2023 - 14:38
İHA

Doç. Dr. Ufuk Sözcü, evlerde bulunan eşyaların sabitlenmesi gerektiğini belirterek "1999 Gölcük ve Düzce depremleri sonrasında yaralanmaların yüzde 50'si ölümlerinde yüzde 3'ü yapısal olmayan durumlardan kaynaklanmıştı. Eşyaların sabitlenmemesinden kaynaklanmıştı. Afete hazırlık için evlerimizde riskleri azaltacak tedbirler almalıyız. Devrilebilecek eşyaları sabitlemeliyiz. Aile afet planı yapmalı ve çantayı hazır tutmalıyız. Bu şekilde afetle başa çıkmış oluruz" dedi.

"Yaralanmaların yüzde 50'si ölümlerinde yüzde 3'ü yapısal olmayan durumlardan kaynaklanmıştı"

Doç. Dr. Ufuk Sözcü, "Türkiye başta doğal afetler olmak üzere farklı türde afetler yaşandı ve yaşamaya devam etmekte. Gelecekte yaşanacak afetlerin önüne geçebilmek veya zararlarını azaltmak bizim elimizdedir. Her yaş grubundan insanın afet eğitimi alması gerekmektedir. Bu noktada afet okuryazarlığı kavramına vurgu yapmak gerekmektedir. Sorumluluk sahibi bir vatandaş olarak bireylerin risk faktörlerini azaltacak hayatta kalmasını sağlayacak bilgi ve davranışlara sahip olması gerekmektedir.

Görüldüğü üzere insan hayatı afet okuryazarlığın da önemli bir kavramdır. Bu nedenle vatandaşların afet öncesinde, afet sırasında ve sonrasında ne yapması gerektiğini bilmesi bunu da hayata geçirmesi gerekiyor. Fay hatlarının geçtiği, akarsu ve dere yatakları veya dolgu arazilerin riskli olduğunu bilmesi gerekiyor. Bu bölgede ki evlerin satın alınmaması ve kiralanmaması gerekiyor. 1999 Gölcük ve Düzce depremleri sonrasında yaralanmaların yüzde 50'si ölümlerinde yüzde 3'ü yapısal olmayan durumlardan kaynaklanmıştı.

Eşyaların sabitlenmemesinden kaynaklanmıştı. Afete hazırlık için evlerimizde riskleri azaltacak tedbirler almalıyız. Devrilebilecek eşyaları sabitlemeliyiz. Aile afet planı yapmalı ve çantayı hazır tutmalıyız. Bu şekilde afetle başa çıkmış oluruz" şeklinde konuştu.


Editör: D. GAZETESİ

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzce Damla Gazetesi (www.duzcedamla.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Resmi İlanlar