Bist■.■■
Gr. Altın■.■■
Dolar■.■■
Euro■.■■

1980'Lİ YILLARDA DÜZCE...

Türk Dil Kurumu Fransızca kökenli Nostalji kelimesini “Geçmişte kalan güzelliklere olan özlem duygusu ve bu duygunun baskın bir duruma gelmesi, geçmişseverlik, gündedün:” olarak açıklıyor.

1980'Lİ YILLARDA DÜZCE...
22.05.2023 - 17:03
Özel Haber

Son günlerde geçmişe dönük fotoğraflar, filmler, diziler,müzikler, giysiler ve farklı objeler büyük ilgi görüyor. 42 yılı geride bırakan gazetemiz Damla arşivlerinde bulunan fotoğraf kareleri, gazetemizde yayınlanan ilginç haberlerle, bizde bu nostalji çılgınlığına katılmak ve sizleri çok eskilere götürmek istedik. sizlerde  “Bir Zamanlar Düzce” köşemize fotoğraf karelerinizle katılabilirsiniz. 

DÜZCE BALIK PAZARI

1980’li yıllarda çekilen bu fotoğraf karesi halk dilinde “Balık Pazarı” olarak nitelendirilen Asar suyu kenarında bulunan Pazaryeri köprüsüne ait. Fotoğrafta da görüldüğü gibi köprü asar suyunu her iki pazaryerini birbirine bağlıyor. 1970’li yıllardan itibaren Asar suyunun her iki tarafından da Pazartesi ve Perşembe günleri halk pazarı kurulurdu.

Düzce ve civar illerden gelen her türlü satıcılar ürünlerini tüketicilere sunardı. Pazar yerinde ne ararsan vardı. Pazarın bir bölümünde  sadece sebze, meyve, süpürge vb ürünler satılırken, karşısındaki pazaryerinde balık, tavuk, her türlü köy ürünleri satışa sunulurdu. Fotoğrafta çadırların görüldüğü pazaryerinin bir bölümü tamamen balık satıcılarına aitti. Burası halk dilinde “Balık pazarı” olarak biliniyordu.

Büyük asar suyu köprüsünün hemen yanında tavukçular vardı. Köprünün altında da at arabaları sıraya dizilir, müşteri beklerdi.  Pazartesi ve Perşembe günleri dışında özellikle sabahın ilk saatlerinde balık pazarı civarında at  ve öküz arabaları ile köylülerin getirdiği odunlar satılırdı. Odun satışı tamamen pazarlıkla olurdu. Satıcı ve  alıcı anlaştığında odunlar eve kadar teslim edilirdi.

Pazar yerinin her iki bölümü de özellikle Perşembe günleri panayır gibi olurdu. Vatandaşlar Pazar yerinden aldıklarını ya paytonla, ya at arabası ile yada o dönemde az sayıda olan taksilerle evlerine götürdü. Elektrik direklerinin hemen yanında taksi çağırma zilleri vardı. Zile basar, taksinin gelmesini beklerdiniz. Akşam saatlerinde at arabası ve payton sırası kapmak için bazen tartışmalar olurdu.  Şimdi asar köprüleri yıkıldı ve yenileri yapılıyor.

O yıllarda sel olduğunda sular köprünün boyunu geçerdi. Son bir not. Pazaryerinin Küçüksu tarafına bakan bölümü değil de öbür bölümünde derenin kenarlarında barakalar vardı. Barakalarda manavlar, tuhafiyeciler satış yapardı. Salı ve Cuma günleri Düzce Belediyesi temizlik ekipleri gün boyu pazaryerindeki pislikleri temizlerdi. 

(Haber: E. Yılmaz)


Editör: D. GAZETESİ

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzce Damla Gazetesi (www.duzcedamla.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Resmi İlanlar