KAHRAMANLARIMIZI SAYGI VE MİNNETLE ANIYORUZ
18 Mart Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümü Türkiye'nin dört bir yerinde çeşitli etkinliklerle hatırlanıyor. Çanakkale Deniz Zaferi’nin 108’nci yıl dönümünde, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Çanakkale’yi geçilmez kılan tüm kahramanlarımızı minnetle anıyoruz.

Çanakkale Savaşı, batılı ülkelerin oluşturduğu itilafa karşı Osmanlı Devleti’nin savunmada olduğu bir savaşın adı. Bütün bir millet olarak destan yazdığımız zafer. 3 Kasım 1914 yılı-18 Mart 1915 yılı tarihleri arasında deniz savaşları olarak yapıldı, 25 Nisan 1915-9 Ocak 1916 tarihleri arasında ise Gelibolu yarımadasında kara savaşları olarak devam etti.
İtilaf devletleri, bu savaşta Çanakkale Boğazını ve İstanbul’u ele geçirmeyi amaçladılar. Eğer Çanakkale Boğazı’nın İtilaf Devletleri’ne geçmiş olsaydı Rusya’ya her türlü desteği kolaylıkla sağlayabileceklerdi.
Bunun için ilk olarak Çanakkale Boğazı’na 1915 yılı Şubat ayında saldırılar başladı. 18 Mart 1915 tarihinde ise en güçlü saldırı yapıldı. Bu saldırılara karşı Osmanlı Ordusu, savaş stratejisi olarak boğaza döşediği mayınlar ile düşman donanmasında ağır kayıplar vermesini sağladı.
Donanma için büyük öneme sahip olan Nusret Mayın Gemisi’nin batırılması ile itilaf Devletleri birlikleri bozguna uğratıldı ve deniz saldırısından vazgeçmek zorunda bırakıldılar. 25 Nisan 1915’te Gelibolu Yarımadası’nda kara çıkartması yaparak saldırıya devam ettiler.
Ancak Türk milletinin büyük mücadelesi sonucunda büyük bir mağlubiyete düştüler. Toplamda üç defa kara çıkartması yapan itilaf devletleri üçüncü yenilgi sonrasında 1916 yılı Aralık ayında GeliboluYarımadası’ndan çekilmek zorunda kaldı. Zorlu bir savaş olan Çanakkale Savaşı Türk tarihinde destan olarak nitelendirildi. Güçlü bir donanmaya sahip olan itilaf devletlerine karşı daha zayıf bir ordu ile çok büyük bir zafer elde edildiğinden Türk milletinin kazandığı zafer olarak tarihe geçti.
ÇANAKKALE SAVAŞI SONUÇLARI
İtilaf Devletleri donanmaları 18 Mart 1915’te Osmanlı ordusu tarafından bozguna uğratıldı ve Çanakkale Savaşı’nın deniz savaşı bölümü sona erdi.
Gelibolu Yarımadası’na yapılan kara çıkartmaları yine Osmanlı ordusunun büyük çabası ile bertaraf edildi. İtilaf birlikleri Anafartalar, Arıburnu’ndan ve Seddülbahir’den çekildi.
Dünya Savaşı’nın gidişatı bu zaferle değişti. Bu savaş Batı ülkelerinin beklentilerinin tersine gelişmelerle sonuçlandı.
Çarlık Rusya’nın çöküşünü hızlandırdı. Bu savaşın sonucunda İngiltere’de yönetim değişikliği oldu.
Türk tarihine büyük bir destan olarak yazılan zafer sonrası Anadolu toprakları ve Boğazlar Türkler hâkimiyetinde kaldı.
Editör: A. Beşer Karpuz
Yorum Yap