Ukrayna’nın Odesa bölgesinde bulunan Reni şehrindeki İzmail Devlet Üniversitesi’nde bir süredir dil eğitimi alan Akçakoca Belediye Başkanı Okan Yanmaz'ın eşi Nursen Yanmaz, Rus işgalinin ardından dönüş yolunda yaşadığı zorlukları anlattı.
OKULUN YAPILACAĞI KÖYDE KALDI
Nursen Yanmaz, yaptığı açıklamada, işgalin ardından bölgeyi hemen terk etmek istemediğini vurgulayarak "4 ay önce Ukrayna’ya Rusça dilini öğrenmeye gitmiştim. Ders programım işgalden 15 gün önce bitmişti. Fakat savaş çıkacak, hemen geri döndü demesinler diye Reni şehrindeki tanıdıklarımın yanına geçtim. 15 gün kadar orada yaptıracağımız okulun bulunduğu köyde kaldım." dedi.
PATİKA YOLLARI KULLANDI
İşgalin başlamasıyla ülkeden patika yolları kullanarak çıktığını söyleyen Yanmaz şöyle devam etti: “Erken gelip eşime sürpriz yapacaktım. Ama işgal başladı, havaalanları ulaşıma kapandı. İşgalin öncesinde bulunduğum mevkide yeni yol açılmıştı. Ukrayna'yı Romanya’ya bağlayan bir yoldu. Ama tabi bu düşüncemi oradaki arkadaşlara söyleyemedim. İşgalden kaçıyor demesinler diye. Stratejimi bu yönde belirlemiştim işgal başlarsa diye. Benim bulunduğum bölge çok sakindi. Biz savaşı görmedik ama tabii ki de psikolojik olarak oradaki halk da, ben de çok etkilendik.
Fakat oradaki belediye başkanları ve müdürlerle geçen sene edindiğimiz dostluklar işe yaradı. Onlar beni oradaki halkın ana yollara yoğunluk yapmasından dolayı köy ve patika yollardan geçirdiler. Gümrüğe geldiğimizde onların tanıdığı bir çocuğa emanet ettiler.
Çocuk otobüsün bir kısmını kargoya ayırmış, bir kısmında ise yolcu taşıyordu. Onunla çok uzun bir yolculuğumuz oldu. Ayrıca internet koptu, görüşme yapamadım. Geldiğimi haber veremedim. Eşime habersiz gelip sürpriz yapmak istiyordum. Sürprizim de istemeyerek gerçek oldu. Evime kadar habersiz bir şekilde geldim. Karayoluyla 30 saatlik zorlu bir yolculuk oldu” dedi.