SAMANDERE ŞELALESİ YOLUNU BEKLİYOR
Zengin bitki örtüsünün su sesi ile bütünleştiği mesire ve piknik alanları, doğa yürüyüş parkurları, kamp alanları, orman içi dinlenme yerleriyle muhteşem bir doğa güzelliğine sahip Samandere Şelalesi’ne ulaşım sorunu yaşanıyor.
Düzce’ye 24 kilometre uzaklıktakı doğa harikası Samandere Şelalesi’nin yolu tehlike saçıyor. Geçtiğimiz yıl Haziran ayında yaşanan selde zarar gören Samandere Şelalesi yolu asfalt bekliyor.
Tarihi, doğazı, denizi ve şelaleleri ile turizm kenti olan Düzce,de geçtiğimiz yıl sel felaketinden dolayı Samandere Şelalesi’ne giden yol sel ile beraber kaydı. Selde zarar gören Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı’nın ise onarımı tamamlanarak ziyarete açıldı ancak yolu asfaltlanamadı. Geçici çalışmalar yapılarak mıcır dökümü ile ulaşıma açılan yolun bir an önce asfaltlanması isteniyor.
Düzce’de turizmin gözde yerlerinden koruma altına alınan Samandere Şelalesine giden yol ziyaretçiler ve köylüler tarafından tepki ile karşılanıyor.
Samandere köyü sakinleri yolun yapılmasını istiyor. Yağışlarla iyice bozulan çukurlarla dolu yolda ulaşımın zor olmasından yakınan Samandere köyü sakinnlerinden Recep Ali Bay “Bir turizm alanımız var buraya gelen ziyaretçiler adına kendimiz utanıyoruz, yollar sel felaketinde kaydı fakat devletimiz buraya bir ödenek ayırdı bu ödenek neden kullanılmadı kullanılmıyor. Misafirlerimizi geçirtmeye utanıyoruz artık. Yağışlı havada su çukurları ayrı sıkıntı, güneşli havada tozu ayrı sıkıntı. Bir an önce yollarımızın yapılmasını istiyoruz ” dedi.
SAMANDERE ŞELALESİ TABİAT ANITI
Samandere Şelalesi, Düzce’nin güneydoğusunda, Beyköy beldesi Samandere köyü sınırları içinde yer almaktadır. Beyköy beldesine 15 km, Düzce’ye 24 km, TEM Otoyolu’na 20 km, D-100 Karayolu’na 26 km mesafededir. Şelalenin kapladığı alan 10 ha olup, bu alandaki akarsular Uğursuyu ile birleşerek Efteni Gölü’ne ulaşmakta, buradan da Büyük Melen suyu ile birleşerek Akçakoca sınırları içerisinden Karadeniz’e dökülmektedir.
Çevre çavlan, çağlayan ve cadı kazanı gibi ilginç jeolojik özellikler ve yer yer anıt ağaçların da var olduğu zengin ve bakir bitki örtüsüne sahiptir. Samandere Şelalesi Türkiye’nin tescil edilen ilk tabiat anıtlarındandır. Bulunduğu köye adını veren şelale, tabiat olaylarının meydana getirdiği özellikleri sebebiyle ‘‘Tabiat Anıtı’’ olarak tescil edilmiştir. Samandere Şelalesi’nin de bulunduğu 500 m dere boyunca, anıt ağaçlar, üç adet şelale ve bir de cadı kazanı adı verilen derin bölümde tescillidir ve oldukça ilginçtir.
(Haber: E. Yılmaz)
Editör: D. GAZETESİ
videolarımızdan ilk siz haberdar olun.

Yorum Yap