BİR ÇOK TRAGEDYAYA SAHNE OLDU
Konuralp’te bulunan Prusias ad Hypium Antik Kenti Tiyatrosunun tarih kokan tragedya maskları tarih severlerce heyecan verici bulunuyor.

Tiyatro binasinda kullanilan tanrı, tanrıça ve mitolojik betimlemeler antik dönemde burada tragedya oyunlarının yoğun olarak sahnelendiğini gösteriyor.
Prusias ad Hypium Antik Kenti’nin tarihi, MÖ 3’üncü yüzyıla uzanıyor. Konuralp ilk olarak tarih sahnesine Hypios adı ile çıktı. Doğu’dan Batı’ya uzanan, Küçük Melen ve Tabak Çayları yakınında, ovada son bulan bir tepenin üzerine kurulan kasabanın adı Hypios’dan sonra Kieros olarak anılmaya başlandı.
Mariandynlere ve Herekleia Devleti’ne karşı harekete geçen Bithynler, kralları I. Prusias (dönem MÖ 230-182)’ın eliyle Sangarios’un doğusundaki Kieros’u zaptetti. Buraya Bithyn Kolonisi yerleştirerek kısa zamanda eskisine göre daha bayındır hale getiren I. Prusias, şehri bir çok abidelerle süsledi ve tahkim ettirdikten sonra adını da değiştirdi. Böylece Kieros MÖ 2’nci yüzyıl sonlarında tarih sahnesinden çekildi, kent de kralın adına izafeten “Prusias” ismini almıştır.
Haber: Elif Varol
Editör: D. GAZETESİ
Yorum Yap