DÜZCESPOR KONGREYE GİDİYOR
Yeni spor yasası gereği

+
TFF 2. Lig temsilcimiz Düzcespor’da kongre yapılacak. 2022-2023 futbol sezonunda TFF 2. Lig beyaz grupta mücadele eden kırmızı lacivertliler sezonu 52 puanla 8. Sırada tamamlamıştı.
YENİ SPOR YASASI GEREĞİ
Nisan 2022 ayında TBMM tarafından görüşülüp kabul edilen spor yasası resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmişti.Yasaya göre tüm kulüpler Kasım 2023 ayına kadar kongrelerini yapmak zorunda.
KARAR VERECEĞİZ
2023-2024 futbol sezonu ile ilgili Düzcespor yönetiminin toplanıp karar vereceğini söyleyen Düzcespor Basın sözcüsü Cemil Tüysüz “ 2. Ligde ilk sezonumuzda yönetim kurulu olarak elimizden geleni yaptık. Maraton tribününün zamansız yıkılması nedeniyle taraftar desteğinden yoksun olduk. Başkanımız ve bizler 24 saatimizi Düzcespor için harcadık. Yeni sezon ile ilgili kararı elbette başkanımız Gökhan Kapoğlu verecektir. En kısa sürede bir araya gelip durum değerlendirmesi yapacağız. Toplantı sonrasında kararımızı kamuoyu ile paylaşacağız. Bilindiği gibi yeni spor yasası gereği tüm kulüpler Kasım ayına kadar kongrelerini yapmak ve yeni yönetmeliğe uymak zorunda. Kongre kararı almak zorundayız. Düzcespor yönetim kurulu olarak 2022-2023 futbol sezonunda bizlere maddi ve manevi destek veren kişi ve kurumlara teşekkür ediyoruz. “dedi.
YENİ SPOR YASASI NE GETİRİYOR ?
TBMM'de görüşülüp kabul edilen Spor Yasası, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Peki yasa neden tartışılıyor?
Yeni yasa, Türkiye'de spor kulüplerinin kuruluş ve işleyiş mekanizmalarına köklü değişiklikler getiriyor.
Kulüpler bundan böyle; bir önceki yılın brüt bütçesinin yüzde 10 fazlasını geçmeyecek şekilde borçlanabilecek. Genel kuruldan yetki alınması halinde borçlanma limiti bütçenin en fazla yüzde 50'sine kadar yükseltilebilecek.
SPOR KULÜPLERİ EN AZ 7 KİŞİ TARAFINDAN KURULACAK
Spor kulüpleri, spor faaliyetlerine katılmak amacıyla gerçek veya tüzel en az 7 kişi tarafından kurulacak. Spor kulübü kurmak için kuruluş bildirimi, tüzük ve gerekli diğer belgelerle birlikte Gençlik ve Spor Bakanlığına başvuruda bulunulacak. Bakanlık tarafından tescil edilen spor kulüpleri, tescil tarihinden itibaren 1 ay içerisinde İçişleri Bakanlığına bildirilecek.
Spor kulüplerinin bir spor dalında faaliyetlere katılabilmesi, bu spor dalının bağlı olduğu spor federasyonu tarafından tescil edilmesine bağlı olacak. İlgili spor dalı tescilleri, spor federasyonları tarafından ayrıca bakanlığa bildirilecek. Tescilin yapılması, başvuru şekli ve gerekli belgelere ilişkin usul ve esaslar, ilgili spor federasyonunun talimatları ile düzenlenecek. Milli Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşunda yer alan askeri spor kulüpleri hakkında kanunun bu maddesi hariç diğer hükümleri uygulanmayacak.
SPOR KULÜBÜNE ÜYELİK
Teklifle bir spor kulübüne üyelik için özel koşullar aranmayacak ve kişinin fiil ehliyetine sahip olması yeterli görülecek. Üyelik başvurusu yazılı olarak yapılacak ve kulüp yönetim kurulunca 30 gün içinde karara bağlanacak. Sonuç, başvuru sahibine yazılı olarak bildirilecek. Başvurusu kabul edilen üye, bu amaçla tutulacak deftere kaydedilecek.
Üyelik için ilgili mevzuat veya tüzükte aranan nitelikleri sonradan kaybedenlerin üyeliği kendiliğinden sona erecek. Spor kulüplerinin tüzüklerinde üyeliği hukuka aykırı şekilde sınırlayacak hükümlere yer verilmeyecek. Üyelik başvurusu, tüzükte gösterilen sebepler dışında ancak haklı sebeple reddedilebilecek.
BİRLEŞME VE MAL VARLIĞININ DEVRİ
Spor kulüpleri en az genel kurul üye tam sayısının dörtte üçünün katılacağı genel kurul toplantısında, toplantıya katılanların en az salt çoğunluğunun oyu ile alınacak kararla aynı ilde bulunan başka bir spor kulübü ile birleşebilecek.
Birleşme; spor kulüpleri siciline tescil ile geçerlilik kazanacak ve devrolunan spor kulübünün tescil anındaki bütün aktif ve pasifi kendiliğinden devralan spor kulübüne geçecek. Bu birleşme ile devrolunan spor kulübünün üyeleri kendiliğinden devralan spor kulübünün üyesi olacak, devrolunan spor kulübü tasfiye edilmeksizin sona erecek ve spor kulüpleri sicilinden silinecek.
Devrolunan spor kulübüne ait sportif tarihçe ve sportif başarı devralan spor kulübüne geçmiş sayılacak. Devralan spor kulübü, lige katılımda veya tescil edilen isminde devrolunan spor kulübü izlenimini verecek herhangi bir değişiklik yapamayacak. Devrolunan spor kulübünün müsabakalara katılım ismi veya unvanı yeniden tescil edilemeyecek.
Spor kulüplerinin birleşmesi Gençlik ve Spor Bakanlığının iznine tabi olacak.
BORÇLARDAN YÖNETİM SORUMLU OLACAK
Yöneticiler kulüpte görev yaptıkları dönemde oluşan borçlardan sorumlu tutulacak. Önceki dönemlerdeki yönetimlerden kalan borçlar için tüm kulüplere bir ödeme takvimi hazırlanacak Spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri, önceki yıl brüt gelirlerinin en fazla yüzde 10'una kadar borçlanabilecek. Bu oranın üzerinde yapılacak borçlanmalar genel kurulun nitelikli çoğunlukla vereceği kararla kabul edilecek ve ek bütçe ile yapılabilecek.
Spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri, tescilli oldukları ulusal spor federasyonu ile bu spor federasyonunun üyesi olduğu uluslararası kuruluşların belirlediği sportif, altyapı, personel, idari, hukuki, mali ve diğer kriterleri yerine getirmek zorunda olacak.
Spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri, yönetim kurulu üyelerine, bunların eşleri ve üçüncü dereceye kadar hısımlarına, çalışanlarına, yüzde beş ve üzeri pay sahiplerine ve yönetim kurulu üyelerinin yüzde beş ve daha fazla pay sahibi olduğu şirketlere hak ve alacaklarını devredemeyecek.
Spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri; yönetim kurulu üyelerine, bunların eşleri, üçüncü dereceye kadar hısımlarına, spor anonim şirketleri doğrudan ya da dolaylı hakimiyeti bulunan kişilere borç veremeyecek veya bu kişiler lehine rehin, kefalet, ipotek veya diğer bir teminat sağlayamayacak ve bunların borçlarını devralamayacak.
ŞİRKET KİMLİĞİ KAZANACAK
Spor kulüpleri dernek statüsünden çıkarılıp, anonim şirketi kimliği kazanacak. Spor kulüplerinin dernek olarak kurulma zorunluluğu ortadan kalkacak. Spor kulüpleri doğrudan Gençlik ve Spor Bakanlığı'nnı tesciliyle kurulacak.
Yasayla menajerlik sistemine de düzenleme getirildi. Menajerler artık sporcularla sözleşmeleri noter huzurunda yapmak zorunda. Ayrıca sözleşmeler en fazla iki yıllık olabilecek. 'Çekmece kontrat' olarak adlandırılan gizli sözleşmelerin tespiti halinde menajerin lisansı iptal edilecek, oyuncuya ise bir yıl men cezası verilecek.
SPOR KULÜPLERİ EN AZ 7 KİŞİ TARAFINDAN KURULACAK
Spor kulüpleri, spor faaliyetlerine katılmak amacıyla gerçek veya tüzel en az 7 kişi tarafından kurulacak. Spor kulübü kurmak için kuruluş bildirimi, tüzük ve gerekli diğer belgelerle birlikte Gençlik ve Spor Bakanlığına başvuruda bulunulacak. Bakanlık tarafından tescil edilen spor kulüpleri, tescil tarihinden itibaren 1 ay içerisinde İçişleri Bakanlığına bildirilecek.
Spor kulüplerinin bir spor dalında faaliyetlere katılabilmesi, bu spor dalının bağlı olduğu spor federasyonu tarafından tescil edilmesine bağlı olacak. İlgili spor dalı tescilleri, spor federasyonları tarafından ayrıca bakanlığa bildirilecek. Tescilin yapılması, başvuru şekli ve gerekli belgelere ilişkin usul ve esaslar, ilgili spor federasyonunun talimatları ile düzenlenecek. Milli Savunma Bakanlığı kadro ve kuruluşunda yer alan askeri spor kulüpleri hakkında kanunun bu maddesi hariç diğer hükümleri uygulanmayacak
SPOR KULÜPLERİNİN BÜTÇE VE HARCAMA İLKELERİ
Teklife göre, spor kulüpleri ve spor anonim şirketlerince yapılacak temliklere çeşitli sınırlamalar ve nitelikli genel kurul kararı şartı getirilerek uzun vadeli ve sağlıksız borçlanmanın önüne geçilecek.
Buna göre; spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri, genel kurul kararı gerekmeksizin bir önceki hesap döneminde gerçekleşen brüt gelirinin en fazla yüzde 25'ini temlik edebilecek.
Nitelikli genel kurul kararıyla yönetim kurulunun görev süresi ile sınırlı olmak kaydıyla herhangi bir temlik sınırlaması bulunmayacak.
Yönetim kurulunun görev süresinin dolmasından sonraki alacakların ancak yüzde 50 oranına kadar olan kısmı nitelikli genel kurul kararı ile temlik edilebilecek ve bu oranı aşan miktar ise hiçbir şekilde temlik edilemeyecek
Editör: K. Işık
Yorum Yap