“Doğal Kozmetiklerin Üretimine Katkı Sağlayacağız”
Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde bölgesel kalkınma adına onlarca projeyi hayata geçiren Düzce Üniversitesi, yeni kurulan Eczacılık Fakültesi ile de yürütülen çalışmalara yenilerini ekleyerek, daha kapsamlı projeler gerçekleştirebilecek.

Düzce Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ve fakültenin bölgesel kalkınma programına yapacağı katkılar hakkında açıklamalarda bulunan Fakülte Dekanı Prof. Dr. Ufuk Koca Çalışkan, kaliteli bir temel bilimler ve meslek bilimleri öğretim üyesi kadrosuyla, mesleğin bilinciyle fakülteye girmiş kaliteli ve kaliteye önem veren öğrencilerin etik ve ahlak kurallarıyla yetiştirileceğini ifade etti.
Bölgesel kalkınma projesini yürüten bir üniversite olarak; Düzce’deki doğal ilaç potansiyelini kullanarak sağlık alanında öncü çalışmalar yapacaklarının altını çizen Prof. Dr. Ufuk Koca Çalışkan, tıbbi çalışmaların yanında, kozmetik üretimi hakkında da katkıda bulunacaklarını vurguladı.
“Doğal İlaçlara Tutkunluğum Nedeniyle Bu Alanı Seçtim”
Kendisinin 1993 yılında Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden mezun olduğu bilgisini veren Ufuk Koca Çalışkan, mezun olduktan sonra da doğal ilaçlara tutkunluğu nedeniyle Farmakognozi Ana Bilim Dalı’nda (ABD) araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladığını söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın sağladığı yurt dışı burslu eğitim sınavını kazanarak, yüksek lisans ve doktora yapmak için Amerika Birleşik Devletlerine gittiğini ifade eden Prof. Dr. Ufuk Koca Çalışkan, “Yüksek lisansımı Washington State, doktoramı da University of Florida’da tamamladım. 2005 yılında, mecburi hizmetimi tamamlamak üzere Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ABD ve Fitoterapi Programına döndüm. Yurtdışı eğitimim sırasında ilaç hammaddelerinin bitki doku kültüründe üretim ve bitkilerde gen transferi çalıştım. Döner dönmez de TÜBİTAK 3501 Kariyer Projesi ve Rektörlüğün destekleriyle Eczacılık Fakültesi’nde Bitki Doku Kültürü Laboratuvarı kurdum. Bir yandan Biyoteknoloji/Nanoteknoloji çalışmalarını yürütürken diğer taraftan da Etnobotanik ve Etnofarmakoloji çalışmalarına devam etmekteyim. Halk arasında kullanılan doğal ilaçları araştırıp, bitki veya doğal hammaddeyi toplayıp laboratuvar ortamında, in vitro ve in vivo olarak hayvanlarda analiz etmekteyiz, böylece hem bilimsel literatüre hem de endüstriye katkıda bulunmak çabamız. Çalışmalarım beğenildiği için yurtdışı kısa davetler yanında, İtalya Sardunya adası University of Cagliari’den bilimsel çalışmalar için 3 aylığına davet alarak çalışmalara katıldım.” dedi.
“Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Alanındaki Çalışmalarım Devam Edecek”
Akademik çalışmaların yanında, 2012-2016 yıllarında Sağlık Bilimleri Enstitüsü müdür yardımcılığı ve müdürlüğü, Gazi Üniversitesi’nin Erasmus kurum koordinatörlüğü göreviyle eğitime katkıda bulunduğunu söyleyen Ufuk Koca Çalışkan, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nda komisyonlarda görev aldım. Gazi Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) Merkezi’nde doktorlar için Fitoterapi Sertifikasyon Programı’nın hazırlanmasında yer aldım. Fakülte Yönetim Kurulu ve farklı komisyonlarında görev aldım. Enstitü müdürlüğüm sırasında Fitoterapi Tezsiz Yüksek Lisans Programı’nın oluşturulması ve geçmesinde görev aldım. Birisi Selçuk Üniversitesi’nde akademisyen kadrosunda olmak üzere Farmakognozi Doktorantı ve Fitoterapi uzmanları mezun ettim. Halen de Farmakognozi ABD’da, Fitoterapi’de Eczacılık’ta uzman doktora öğrencileri ile Fitoterapi yüksek lisans öğrencileri yetiştirmeye devam etmekteyim.” ifadelerini kullandı.
Editör: C. Karaca