Düzce Hava Kirliliğinde 1. Sıraya Aday
Düzce Vatan Partisi İl Başkanı Fethi Sönmez, “Türkiye’de 2. Avrupa’da ise 5. havası en kirli şehir mertebesine çıktık. Mevcut anlayışla Düzce hava kirliliğinde 1. Sıraya adaydır” diyerek hava kirliliğine karşı çözüm önerilerini açıkladı.

Vatan Partisi İl Başkanı Fethi Sönmez, hava kirliliğine karşı çözüm önerilerini 4 maddede açıkladı. Sönmez, açıklamasında şu ifadeleri kullandı.
2020 yılı Hava Kalitesi raporunda Avrupa'nın en kirli şehirleri listesinde Düzce 11. sırada yer almıştı. Ardından gerek belediye,gerekse valilik bir takım girişimlerde bulunmuşlardı. Düzce Mahalli Çevre Kurulu nun aldığı hava kirliliğini önlemek için 30 maddelik tedbirin yeni bir şey olmadığını ve çare de olmayacağını söylemiştik. Maalesef haklı çıktık. Türkiye’de 2. Avrupa’da ise 5. havası en kirli şehir mertebesine çıktık.
Düzce’de teşvik kapsamında organize sanayi bölgeleri kurulurken en çok söylenen’’Efendim herkesi almıyoruz.Çevreye duyarlı ,kirlilik yaratmayan sanayi kuruluşlarına yer veriyoruz’’ deniyordu. Görülüyor ki gelen geçmiş. Kömür,egzoz vb kirleticiler yanında kendi elimizle bunlara birde sanayi kirliliği eklemişiz. En son raporlara baktığımızda hava kirliliğinin % 30 u fabrikalardan kaynaklanmaktadır.
Bu da yetmemiş daha geçen yıl 196 Hektar olan 1. Organize Sanayi Bölgesi 415 Hektarlık genişletme planıyla , Hacıahmetler köyü 1.sınıf tarım toprakları da sanayiye açılmıştır. İşin acı tarafı Düzce’de hava kirliliğini önlemekle yükümlü olan kurumların da bu kararda imzaları var.
Mevcut anlayışla Düzce hava kirliliğinde 1. Sıraya adaydır.
Biz Vatan Partisi olarak tekrar çözüm önerilerimizi sunuyoruz. Farklı çözümü olan varsa açıklasın. Bu konuda samimiyet ve irade eksikliği var.
Önerilerimiz:
Düzce kuzey bölgesine kaymalı. Ovanın ,tarım topraklarının imara , sanayiye açılmasına son verilmeli. Birinci sınıf tarım arazilerindeki imar kararları iptal edilmelidir.
Kömür kullanımı kesinlikle yasaklanmalı. Doğal gaz dağıtımı kar hesabıyla değil, hava kirliliği sorunu gözetilerek halk sağlığı gözetilerek yaygınlaştırılmalıdır.
Doğal gaz bağlatmada ekonomik yetersizliği olan yurttaşlara kredi ve benzeri destekte bulunulmalı. Hiç yoksa doğal gaz sobası ile ısınmaları sağlanmalıdır.
Kirlilik yaratan fabrikalar kamu eliyle denetlenmeli. Kesinlikle kirlilik yaratmaları önlenmeli. Gerektiğinde kapısı mühürlenmelidir".
Editör: C. Karaca
Yorum Yap