Tüm sorunlara rağmen bir telefon kadar yakınımızdalar

22 Aralık Dünya Paramedikler Günü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınlayan Büyükbingöl, sorunların çözüldüğü, çalışma şartlarının iyileştirildiği günler diledi.
Büyükbingöl, zor şartlar altında büyük sorumluluk ile görev yapan sağlık çalışanlarının olay yerinde ilk müdahaleyi, ardından da sağlık kuruluşuna ulaşana kadar gerekli müdahaleyi yapan paramediklerin ve Acil Tıp Teknisyenlerinin görevlerini yerine getirirken birçok sorun ile karşılaştığını kaydederek “tüm olumsuzluklara rağmen bir telefon kadar yakınımızdalar” dedi.
Sağlıkta Şiddet
Özellikle acil sağlık hizmetlerinde görev yapan bütün sağlık çalışanları gibi paramediklerin de güvenlik sorunu yaşadığına işaret eden Büyükbingöl şunları kaydetti: “Başta 15 Temmuz 2016 Fetö terör olayları olmak üzere, terör bölgesinde, ülke genelindeki asayiş olaylarında olay yerine ilk giden ekipler 112 sağlık çalışanlarımızdır. Sağlık sen olarak 2010 yılında başlattığımız Sağlıkta Şiddete Sıfır Tolerans kampanyasında Sağlık Bakanlığına Sağlık Çalışanlarımıza yapılan şiddete karşı caydırıcı tedbirler alınması ve halkın bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiği hususunda görüşlerimizi belirttik. Yakınlarımızdan bize daha yakın olan sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarımız her gün defalarca sözlü ve fiziki şiddete maruz kalmakta, yaralanmakta ve hayatını kaybetmekte. Sağlık Sen olarak artık buna kalıcı çözümler bulunması yönünde girişimlerimiz devam edecektir”
Yemek sorunu
Büyükbingöl, Sağlık-Sen olarak 112 çalışanlarının yemek mağduriyetini toplu sözleşme masasına taşıdıklarını ifade ederek “Literatüründe dinlenme ve yemek yeme süresi olmayan 112 çalışanlarımızın en önemli sıkıntısı olan yemek yeme mevzusunu nakti olarak almaları yönünde talebimizi toplu sözleşme masasında kazanıma dönüştürdük . Sağlık Çalışanı arkadaşlarımız yemek yardımlarını aylık maaşları ile beraber almaktadırlar3” dedi.
112 riskli birim sayılması
112 Acil Sağlık Hizmetleri birimlerinin riskli birim sayılarak döner sermayelerinin artırılmasını sağladıklarını belirten Büyükböngöl şöyle devam etti: “Daha önce Mesai dışı nöbet ücretlerinin çok düşük olmasi ve 112 ASHİ Riskli birim olmamasından dolayı sağlık çalışanlarımız mağdur edliyordu. Sağlık Sen olarak 112 Birimlerimizin Riskli birim kategorisinde değerlendirilmesi yönünde çalışmalarımız kapsamında 2015 yılında riskli birim sayıldı ve nöbet ücretlerinin %50 oranında artırılması sağlandı.”
Yıpranma Payı
Yıpranma payı konusunun halen çözülemeyen sorunlar arasında yer aldığını söyleyen Büyükbingöl “13 Mayıs 2013 Tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımı ile gerçekleştirdiğimiz Hemşireler günü programında dile getirilen yıpranma payı konusu halen çözülemeyen sorunlar arasında bekletilmektedir. Bir trafik kazasında olay yerine giden ilk ekip sağlık çalışanlarımız. Sağlık çalışanı dışında olay yerine giden asayiş ekiplerimizin, itfaiye personelimizin ve diğer ekiplerimize yıpranma payı verilirken asıl görevi yapan sağlık çalışanlarımızın bu haktan mağdur edilmesi adaletli bir uygulama değil. Bu konuda yapılan çalışmaların tüm sağlık çalışanlarını kapsayacak şekilde ivedilikle bitirilmesini istiyoruz” diye konuştu.
Kreş Sorunu
Büyükbingöl kreş sorununun da hala beklemede olduğuna işaret ederek “Yine 13 Mayıs 2013 Tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımı ile gerçekleştirdiğimiz Hemşireler günü programında dile getirilen Sağlık ve Sosyal hizmet çalışanlarımızın kreş sorunu maalesef beklemekte olan sorunlarımız arasında. 24 saat nöbet usulü çalışılan sağlık birimlerimizde evli olan sağlık çalışanlarımızın kreş sorununun bir an önce giderilmesi hususunda Sağlık Sen olarak çalışmalarımız devam etmektedir. Tüm olumsuzluklara rağmen bir telefon kadar yakınımızda olan 112 Sağlık çalışanı paramediklerimizin günlerini bir kez daha kutluyoruz” şeklinde açıklama yaptı.