Bist■.■■
Gr. Altın■.■■
Dolar■.■■
Euro■.■■

POPÜLASYONU HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Düzce Valisi Selçuk Aslan gün geçtikçe popülasyonu artan Kahverengi Kokarcanın Düzce’nin tarımda temel geçim kaynağı olan fındığa büyük zarar verdiğini vurguladı.

POPÜLASYONU HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
2.11.2023 - 20:45
Güncelleme 2.11.2023 - 21:38
Haber Merkezi

 Zararlı ile mücadelenin önemine vurgu yapan Aslan “Fındık zarar görürse Düzce ekonomisi zarar görür” dedi. 

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü desteğiyle Kahverengi Kokarca Paneli düzenledi.

Gençlik ve Spor Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda düzenlenen panele Düzce Valisi Selçuk Aslan, Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Ersin Dilber, Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, il müdürlüğü personeli, üniversite öğretim üyeleri, İstanbul Fındık İhracatçıları Birliği ve özel sektör temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve fındık üreticileri katıldı.

Panelin önemine değinen Düzce Valisi Selçuk Aslan bu zararlının kademeli olarak bölgeye gelmeye başladığını ve risk haritasına göre Doğu Karadeniz'de Kahverengi Kokarcanın çok yoğun olduğunu belirtti. Aslan, evlere kadar giren bu tahripkâr zararlının Düzce’nin tarımda temel geçim kaynağı olan fındığa büyük zarar verdiğini, rekolteyi düşürdüğünü, dolayısıyla Düzce ekonomisinin zarar gördüğünü söyledi. 

Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Ersin Dilber ise panaleni zararlının popülasyonunun kontrol altına almada farkındalık oluşturacağını kaydederek “Bitki sağlığı insan sağlığının temelini oluşturan en önemli unsurlardan biri olması sebebiyle Türkiye'de 662 zararlı ile mücadele ediyoruz. Bunlardan birisi de 2016 yılında Gürcistan'da fındıkta büyük ekonomik zararlara sebep olan ve 2017 yılında ülkemize buradan giriş yapan Kahverengi Kokarcadır. Şu an Doğu Karadeniz bölgesinde popülasyonu artarak zarara neden olan Kahverengi Kokarca'nın bu bölgede yayılımının kontrol altına alınmasında bu panelin farkındalık oluşturup faydalı olmasını diliyorum" dedi.

İstanbul İhracatçılar Birliği Başkan Vekili Halil KURT ise 2018 yılında İhracatçılar Birlikleri ve firmalar olarak çeşitli adımlar atıldığını, çiftçilere eğitimler sağlanıp zararlı böceğin takibinin yapıldığını ve Karadeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürlüğü ile iş birliği yaparak parazitoit salınımı gibi yeni önlemler üzerinde çalışma gerçekleştirdiklerini belirtti. 

Panel, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Çalışma Grup Sorumlusu Cahit Coşkun Altunoğlu'nun başkanlığında Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesinden Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kibar Ak, Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nden Erdoğan Ayan, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nden Dr. Pınar Hephızlı, Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Burhan Şahin, Bartın İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Cengiz Bostancı ve Sakarya İl Tarım Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Mehmet Ali Altun tarafından yapılan sunumların ardından son buldu.


Editör: D. Damla

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzce Damla Gazetesi (www.duzcedamla.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Resmi İlanlar