Bist■.■■
Gr. Altın■.■■
Dolar■.■■
Euro■.■■

"HABERSİZ TATBİKAT YAPILMALI"

Cumhuriyet Halk Partisi Düzce Milletvekili Aday Adayı Av. Azade Ay, AFAD’ın Düzce Depremi Etki Analizi Raporu’nu değerlendirdi. Ay, Düzce depreminin sağlam konutun önemini ortaya koyduğunu ve deprem riski yüksek diğer illere örnek teşkil ettiğini vurguladı. Ay depreme dayanıksız binalara hiçbir rapor istenmeden imar affı çıkarılmasının da ölümcül bir fatura ödettiğini söyledi.

"HABERSİZ TATBİKAT YAPILMALI"
23.02.2023 - 13:15
Haber Merkezi

Tüm isimsiz kahramanlara minnettar olduklarını belirten Azade Ay, AFAD raporu doğrultusunda yeterli tedbirlerin alınmadığının açıkça ortaya konduğunu kaydetti. 

“TAMP TATBİKATLARI ÖLÜM RİSKİNİ AZALTIR”
Türkiye Afet Müdahale Planının (TAMP) önemine de değinen Ay, doğru kaynak planlamasının yapılması, afet gruplarının senaryoya uygun hazırlıklı olması, düzenli olarak TAMP tatbikatlarının yapılması ve afet seviyelerine göre müdahale senaryoları oluşturulmasının ölüm riskini azaltacağına dikkat çekti.

“HABERSİZ TATBİKAT YAPILMALI”
İllerde Valilikler koordinasyonunda haberli habersiz tatbikatlar düzenlenmesi gerektiğini savunan Azade Ay,  il afet risk azaltma planı eylemlerinin can ve mal kayıplarını önleyeceğini vurguladı. Üniversitelere bilimsel açıdan afetin müdahale dönemine yönelik daha fazla sorumluluk verilmesini isteyen Ay, konut stokunun dirençli hale getirilmesinin de çok önemli olduğunu ifade etti.

AY’DAN RAPOR DEĞERLENDİRMESİ
Azade Ay AFAD’ın Düzce raporuna ilişkin şunları söyledi. 
“Depremden sonra TAMP’ın devreye alınamayışı nedeniyle kaos ve karmaşa oluşmuştur. İletişim eksikliği sebebiyle kararlar sağlıklı alınamamıştır. Afet müdahale grupları kaynaklarını etkin şekilde yönetememesi sebebiyle müdahalede yetersiz kalınmıştır 
Binalar hasar almamasına rağmen bölgede bireysel çadır dağıtılmış ve mahalle düzeyinde çadır alanları kurulmuştur. Deprem bilincinin yetersizliği ve binalarda meydana gelen az hasarların bile korkuya sebep olması nedeniyle çadır talebi artmıştır. Evi ağır hasar görenlerin yanı sıra birçok noktada çadır kurulumu yapılmıştır. İnsanlar sosyal medya üzerinden bilim dışı yanlış̧ yönlendirmiş̧ ve bu bilgilendirme eksikliği halkın kontrol edilmesini güçleştirmiştir.”

“DÜZCE ÖRNEK TEŞKİL EDİYOR”
Bölgede 52 bin 928 binadan 729’unun ağır hasarlı olduğunun belirlendiğini, 7 orta hasarlı, 62 acil yıkılacak ve 6 bin 126 az hasarlı bina tespit edildiğini kaydeden Ay şöyle devam etti: “1999 yılında iki depreminde can ve mal kayıpları yaşayan ilde hiç bina yıkımı olmamıştır. Bölgedeki yapılar z+2 imar izni bulunmaktadır. %75 oranında yapılar yenilenmiş veya güçlendirilmiştir. Düzce depremi örneği sağlam konutun ne kadar önemli olduğunu bize göstermekte, deprem riski yüksek diğer illerimiz için örnek teşkil etmektedir.”

“GÜVENLİ YAŞAM TEMEL HAK”
Jeoloji, sismoloji, psikoloji, sosyoloji, ekoloji, tıp, ekonomi, eğitim, hukuk, siyaset, şehir planlama ve mimarlığın birbirlerinden asla bağımsız düşünülemeyeceğini belirten Azade Ay, güven içerisinde yaşamanın temel hak olduğunu hatırlattı


Editör: D. GAZETESİ

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzce Damla Gazetesi (www.duzcedamla.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Resmi İlanlar